vrijdag 31 december 2010

Nekbrace en motorcross

Helpt het om bij de motorcross een nekbrace te dragen?
Een gebruikelijke blessure bij motorcross is het breken van het sleutelbeen. Hoe kan een nekbrace nou deze blessure voorkomen?

Bij het maken van een grote sprong klap het hoofd met de helm naar beneden op de borst. Door de grote kracht die er vrij komt, kan het sleutelbeen breken. Een nekbrace vangt de klap op en kan een sleutelbeenbreuk voorkomen. Zeker bij jonge motorcrossers.

Grote sprongen zorgen er voor dat het hoofd en de nek een klap krijgt. Dit kan nekklachten veroorzaken. Een nekbrace vangt deze klappen op en beschermt zo niet alleen het sleutelbeen, maar ook de nek zelf.

woensdag 29 december 2010

Psycholoog helpt bij RSI

Volgens een artikel op Nu.nl  hebben beeldschermwerkers, die last hebben van RSI-klachten,  meer baat bij hulp van een psycholoog of een gedragstherapeut dan bij aangepast meubilair en houdingsoefeningen. Bovendien moet de behandelaar niet te somber reageren op hun klachten.

Bedoelen ze nou dat RSI tussen je oren zit?
In het artikel staat het volgende: "Van Eijsden vergeleek onder meer een groep werknemers met beginnende klachten met eenzelfde groep, die geen klachten zei te hebben. Het bleek dat de groep met klachten zich al enorme zorgen maakte over de gevolgen, terwijl van de groep zonder klachten 60 procent toch RSI-achtige verschijnselen had. Die groep aanvaardde de pijntjes echter als 'horend bij het werk' en had er geen last van."

Betekent dat dat RSI-klachten niets voorstellen en tussen je oren zitten? Of betekent het dat mevrouw van Eijsden mensen die hun klachten serieus nemen gewoon een stelletje zeikerds vindt?

Bron: http://www.nu.nl/gezondheid/2397859/psycholoog-of-therapeut-nodig-bij-rsi.html

woensdag 22 december 2010

Langer Skiën, sneller herstellen

Een skivakantie is een aanslag op je lijf. Plotsklaps ga je van een bureaubaan naar iedere dag intensief sporten. En dat gaat pijn doen. De eerste avond lig je in bed met zware benen, om het over de spierpijn van de dag erna nog maar niet te hebben.

Sportcompressiekousen kunnen helpen. Zeker als dat sportkousen zijn die specifiek ontwikkeld zijn voor het skiën. CEP Skiing compressiesportkousen helpen niet alleen de voet tegen blaarvorming en wrijvingsplekken te beschermen, ze zorgen ook voor een betere doorbloeding van de kuitspieren. Dat houdt de spieren actief en bevordert het herstellen. Doordat de bloedsomloop wordt verhoogd, heb je ook altijd lekkere warme onderbenen.

 

vrijdag 17 december 2010

CEP Sportcompressiekousen

Met sportcompressiekousen, sport je beter, krijg je minder blessures en herstel je sneller.

Dave Scott, 6 keer Iron Man Winnaar vertelt zijn ervaringen:

donderdag 16 december 2010

Ski met een helm op!

Jaarlijks worden in ons land circa 100 wintersporters in ziekenhuizen behandeld met ernstig hoofdletsel. Het werkelijk aantal Nederlandse wintersporters dat ernstig hoofdletsel oploopt in het buitenland ligt met zekerheid hoger. Maar omdat ziekenhuizen in de populaire wintersportlanden geen registratie van specifieke letsels bijhouden, is hier helaas geen uitspraak over te doen.

lees het hele artikel >>

woensdag 15 december 2010

Steunkousen, braces voor je benen

Steunkousen helpen tegen een slechte doorbloeding in de benen. Bijvoorbeeld bij mensen met oedeem (te veel vocht) in de benen.
Doordat er steun op het been wordt uitgeoefend krijgt het bloed niet de kans om "uit te zakken" in het been. Hierdoor zal het bloed beter teruggevoerd worden richting het hart.

Dit is prettig voor mensen die last hebben van dikke voeten, of een gevoel van zware benen aan het einde van de dag. Als je veel staand werk doet, kunnen steunkousen een enorme verlichting bieden.

Steunkousen hoeven er niet meer uit te zien als steunkousen. De moderne steunkousen zien er gewoon uit als gewone sokken, of sexy stay-ups.

maandag 13 december 2010

Brace het beste bij enkelproblemen


Een onderzoek onder basketballers heeft aangetoond dat een enkelbrace het beste interventiemiddel is bij enkelproblemen. In het onderzoek staat dat het dragen van een brace het meeste effect heeft op het voorkomen/verminderen van inversietrauma’s in vergelijking met het gebruik van tape.

Een inversietrauma wordt in de volksmond ook wel, door de enkel gaan, genoemd.

Ook blijkt een enkelbrace een stuk goedkoper dan tape.
"Als je kijkt naar de kosten die gemaakt worden voor het aanschaffen en aanbrengen van tape of van een brace, blijkt dat het gebruik van een brace een stuk goedkoper is. De aanschafkosten van een brace zijn weliswaar hoger dan een rol tape, maar zijn slechts eenmalig."

Lees hier het hele onderzoek.

donderdag 9 december 2010

Knie artrose (Gonartrose)

Artrose is schade aan het kraakbeen. Het kraakbeen zorgt er voor dat een gewricht soepel en pijnloos kan bewegen. Het kraakbeen werkt als een schokdemper. Door overbelasting kan deze schade ontstaan.
Deze overbelasting kan komen door activiteiten als hurken, knielen, tillen en springen. Het kan ook zijn dat een meniscusbeschadeging of overgewicht de artrose heeft veroorzaakt.

oplossing
De enige echte oplossing is een gewrichtsvervanging. Maar dit is natuurlijk een behoorlijk rigoreuze oplossing. Als je nog niet toe bent aan een operatie, is de enige optie symptoombestrijding. Dit kan door rust geven, pijnbestrijding, injecties met corticosteroïden in het kniegewricht of een kniebrace zoals de Genu pro Active.

woensdag 8 december 2010

Nog nooit getennist, toch een tenniselleboog?


Dat kan. Een tenniselleboog komt door overbelasting. Dat kan door tennissen, maar ook door handwerk, schoonmaken of tillen. 2% van de Nederlandse bevolking heeft last van een tenniselleboog.

Hoe weet je dat je een tenniselleboog hebt?
Tenniselleboog geeft pijn aan de buitenkant van de elleboog bij handwerk zoals schilderen, of ramen zemen. Test of je een tenniselleboog hebt door met een gestrekte arm tegen bijvoorbeeld een muur te drukken met je middelvingen. In geval van een tenniselleboog geeft dat pijn ter hoogte van de buitenzijde van je elleboog.

Wat te doen?

Natuurlijk is het het beste om niet meer de bewegingen te maken die de pijn veroorzaken. Met rust kan dan de tenniselleboog genezen.
Maar dit is natuurlijk niet altijd mogelijk. Een oplossing kan dan het gebruik van een tenniselleboogbandage zijn, of nog beter een elleboogbrace.

dinsdag 7 december 2010

Duimartrose


Rhizartrose of duimartrose is slijtage van een gewricht van de duim. Het gaat om het gewricht tussen het middenhandsbeen van de duim en de handwortel.
Normaal gesproken is dit gewricht bedekt met kraakbeen, zodat het soepel en pijnloos kan bewegen.

Artrose in de duim
Met de tijd kan dit kraakbeen slijten en kan het gewricht niet meer soepel en pijnloos bewegen. Dit geeft pijn en ontstekingen. Deze slijtage heet artrose.
De belangrijkste symptomen zijn pijn en bewegingsvermindering van de duim. Deze pijn wordt vooral gevoeld tijdens of na gebruik van de duim. Rust kan de pijn verminderen. Maar bij gebruik van de duim, zoals bij het opendraaien van een fles, kunnen er pijnscheuten optreden. Het gewricht kan dan zelfs vaak kraken.

Oplossingen
Een echte oplossing is er niet. Het gebruik van ontstekingsremmende en pijnstillende medicatie kan helpen. Een andere oplossing is een duimbrace, bijvoorbeeld de Ligaflex duim. Het dragen van een duimbrace geeft minder belasting aan de duim en dus minder pijn en slijtage, maar heeft uiteraard beperkingen voor de beweeglijkheid.

Jumper's knee


Jumper's knee, of springers knie, is een veel voorkomende sportblessure. De naam zegt het al, springers knie, krijg je van springen. De strekspier van de knie loopt uit in een pees die via de knieschijf aan het onderbeen vastzit.

Wat is jumper's knee?
Bij jumper's knee ontstaat er overbelasting van deze pees. Dit geeft drukpijn
en vaak zwelling, meestal aan de onderzijde van de knieschijf. Soms zit deze pijn ook aan de bovenkant van de knieschijf of op de plek waar de pees aan het onderbeen vast zit.
Voorkom deze klachten door een goede warming up, goed verende sportschoenen en een goede afzettechniek.

De oplossing
Is het al te laat? Dan kan het helpen door de pijnlijke knie te koelen met bijvoorbeeld een zak bevroren doperwten. Het dragen van een kniebrace, bijvoorbeeld de Genu Pro Activ, kan er voor zorgen dat de klacht niet verergert en de pijn tijdens het sporten aanzienlijk verminderen.

Gordel bij bekkeninstabiliteit


Bekkeninstabiliteit komt vooral voor bij zwangere vrouwen, maar het kan je ook gebeuren dat je bekkeninstabiliteit krijgt, zonder ooit zwanger te zijn geweest. Bij zwangere vrouwen komt het eerder voor, doordat hormonen er voor zorgen dat de bekkenbanden verslappen en de botten wat meer uit elkaar komen te staan.

Klachten
Dit is natuurlijk erg handig bij de bevalling, maar kan er wel voor zorgen dat je flinke pijn krijgt en problemen met bewegen. Dit laatste is vooral lastig als er al een kind is waar voor gezorgd moet worden.

1 op de 10 zwangere vrouwen krijgt bekkeninstabiliteit
Bijna 1 op de 10 zwangere vrouwen heeft last van bekkeninstabiliteit. Fysiotherapie, oefeningen, yoga, maar ook een bekkenband kunnen verlichting bieden.
Een steungordel, zoals de Ortel P bekkengordel, kan veel verlichting bieden.