vrijdag 25 februari 2011

Rugbrace, hoe werkt het?

Waarom een Rugbrace?

Een ruggordel of rugbrace is een elastische band die de rug ondersteunt. Meestal bestrijkt de gordel het gebied vanaf de ribbenkast tot aan het bekken.
Een rugbrace kan flexibel zijn zodat de rug kan bewegen maar het kan ook gemaakt zijn van stijf materiaal met de bedoeling de rug zo weinig mogelijk te laten bewegen.

Houding verbetering

Bij het aanspannen van de rugspieren zorgt de rugbrace ervoor dat de rug in de juiste positie wordt gebracht. De brace geeft ondersteuning en kan lage rugpijn verminderen. Ook helpt de rugbrace bij houdingverbetering, wat verdere rugpijn voorkomt.

van pijn komt pijn

Vaak ga je bij rugpijn anders lopen en bewegen om de rugpijn te proberen te voorkomen. Bijvoorbeeld, scheef, stijf of krom. Hierdoor kunnen weer problemen ontstaan in uw andere spieren. U komt in een cirkel van pijn terecht.

Een rugbrace dwingt u rechtop te blijven lopen of zitten. Waardoor uw rugspieren rust krijgen en u ook niet uw andere spieren gaat belasten.

donderdag 24 februari 2011

Helpt een brace bij RSI?

RSI, het is al een tijdje niet meer in het nieuws. Maar betekent dat dat mensen er geen last meer van hebben? Nee natuurlijk niet. Veel beeldschermwerkers hebben er nog steeds last van.

Wat te doen bij RSI?

Ten eerste, niet meer zo lang achter elkaar gespannen doorwerken. Maar dat is natuurlijk moeilijk. Hardlopen helpt vaak ook goed bij RSI. Maar denk vooral ook aan uw houding als u achter de computer zit. Niet onderuitgezakt, maar rechtop, recht achter het toetsenbord, beeldscherm op de juiste hoogte.

Maar zoals bij zoveel dingen geldt ook voor RSI, heb je de aanleg, dan krijg je het. Heb je geen aanleg, dan niet. Sommige mensen kunnen hun arm of pols maar moeilijk ontspannen. Juist als je ontspannen zou moeten zijn, kunnen polsen enorm gaan aanspannen en pijn doen. Bijvoorbeeld tijdens het slapen.

Een brace, of polsspalk wil dan nog wel eens helpen. Doordat de pols wordt vastgezet, heeft het geen nut meer om de spieren aan te spannen en zullen ze zich ontspannen. Dit geeft de pols kans om bij te komen en te herstellen. Juist op de momenten die u niet aan het werk bent, bijvoorbeeld tijdens het slapen.

Hoe draag je een tennisarm brace?

Bij een tennisarm is de aanhechting van de spieren aan de elleboog geirriteerd. Deze pijn wordt verlicht door een specifieke tennisarm brace te dragen. Zo'n tennisarmbrace ziet er heel simpel uit en als je hem uit de doos haalt, denk je:"Dat ding doet vast niks." Toch, als u hem goed plaatst, zult u een enorme verlichting van de pijn voelen.

Maar hoe plaats je nou zo'n tennisarm brace?

Het belangrijkste is, dat het drukpunt van de brace op de pijnlijke aanhechting van de spier drukt.

vrijdag 11 februari 2011

Mag een brace nat worden?

Vaak krijgen we de vraag of er ook braces zijn die nat mogen worden. Bijvoorbeeld voor werk in de zorg of tijdens het zwemmen. Helaas is dit lastig. Een brace mag best nat worden, hij moet immers ook zo nu en dan gewassen worden. Maar een brace heeft altijd een voering en die kan best lang nat blijven.

Een sportbrace droogt vaak sneller. Deze zijn van speciaal materiaal gemaakt dat snel vocht afvoert. Let dus op, als u een brace koopt, van welk materiaal deze is gemaakt.

heeft u vragen, dan kunt u mij altijd mailen: liesbeth@bracesspecialist.nl

dinsdag 8 februari 2011

Golfelleboog

Bij een golfelleboog ontstaat er irritatie aan de binnenkant van het ellebooggewricht. Soms is er een uitstralende pijn naar de onderarm en vingers. Druk op de elleboog geeft pijnklachten. Ook kan het strekken van de arm tijdens het slapen pijn geven en is er vaak krachtsvermindering bij knijpen en wringen. Een potje openmaken wordt opeens een onhaalbare opdracht.

Een golfelleboog wordt veroorzaakt door overbelasting. Dit hoeft niet persé bij het golven te gebeuren. Oorzaken zijn bijvoorbeeld zwaar handwerk, tillen, te zware krachttraining of schoonmaakwerk.

Het dragen van een elleboogbrace speciaal voor een golfelleboog kan veel verlichting bieden. Rust, door discipline, of doormiddel van een gipsspalk kan ook helpen. Maar dat is vaak heel lastig te realiseren.

dinsdag 1 februari 2011

Hoe lang gaat een brace mee?

Een brace kan talrijke malen omgedaan en gewassen worden, maar slijt natuurlijk wel door gebruik. De mate van slijtage hangt ondermeer af van het soort brace, de frequentie van gebruik, de vochtproduktie en de plaatselijke wrijvingskrachten. Zo zal een enkelbrace sneller slijten dan bijvoorbeeld een polsbrace. De levensduur van een brace wordt mede bepaald door goed onderhoud. De voorschriften hieromtrent worden door de fabrikant meegeleverd.

Een brace die 2-3x per week intensief gebruikt wordt is na 1 - 1,5 jaar versleten. Komen er aanmerkelijk eerder scheuren of fabricagefouten aan het licht, dan moet je terug gaan naar de zaak, waar je de brace gekocht hebt.