donderdag 23 juni 2011

Shin splints, hoe kom je er vanaf?

Veel startende joggers hebben er last van. Zijn ze eindelijk begonnen met hardlopen, netjes een schema gedaan en daar is het dan... Pijn aan het scheenbeen, of te wel Shin splints.

En wat is dan het beste om te doen? Rust houden en een tijdje niet meer hardlopen. Maar het ging net zo lekker! Het hardlopen begon net een gewoonte te worden en nog maar sinds kort loop je beschaafd i.p.v. als een hijgend hert.
En dan toch blijven lopen natuurlijk. Thuis met ijs op de schenen en de volgende ochtend de hardloopschoenen weer aan.

Wat te doen met Shin splints?

Voorkomen is natuurlijk altijd beter. Goede schoenen en sportcompressiekousen zorgen er voor dat de kans dat je Shin splints krijgt klein is.

Maar wat als je al shin splints hebt?

Dan kunnen inlegzooltjes en een onderbeenbrace verlichting bieden. De inlegzooltjes zorgen er voor dat de klap bij het neerkomen van de voet minder groot is, waardoor de belasting minder wordt. De onderbeenbrace geeft druk en warmte op het scheenbeen en stimuleert de doorbloeding.

zaterdag 18 juni 2011

Zere knieën door Zumba en Step-les

De meeste vrouwen vinden het leuker om aan een les mee te doen op de sportschool. De muziek, de sfeer en het samen sporten zorgen er voor dat het gemakkelijker vol te houden is om twee, drie keer in de week naar de sportschool te gaan. Het kan zelfs verslavend gaan werken.

Patello Femoraal Pijn Syndroom

Maar, wat is het dan jammer als je knieën pijn gaan doen. Kloppende knieën na het sporten en toch de volgende keer weer doorbijten en gaan. Vaak wordt die pijn doordat de knieschijf niet goed op z'n plek blijft bij bewegen. Slechte sporing zal pijn, kwaliteitsverlies van het gewrichtskraakbeen en op termijn misschien zelfs spierverzwakking tot gevolg kunnen hebben. Dit laatste doordat je de neiging hebt vanwege de pijn minder te bewegen. De spieren worden dan zwakker en de knieschijf wordt dan nog slechter op de plaats gehouden.

Blijven sporten

Blijven sporten is dan belangrijk. Maar liever wel zonder pijn natuurlijk. Dat kan met een goede kniebrace, zoals de Genu Carezza Patella Stabiliser. Deze brace houdt de patella in de juiste stand, ook bij springen, kniebuigen en dansbeweging.

donderdag 16 juni 2011

Waarom een voetbal compressiesleeve?

Het dragen van compressiekousen tijdens het sporten heeft enorme voordelen;
  • minder spierpijn,
  • betere prestaties,
  • minder kans op shinsplints.
De compressiekousen van Sigvaris en CEP hebben ook een speciale voet, waardoor blaren en drukplekken voorkomen worden. Waarom zijn er voor voetbal dan sleeves zonder voet?
Voetbal sleeves hebben geen voeten vanwege de scheenbeschermers. De compressiekous moet op de huid gedragen worden. Voor de scheenbeschermer moet er dan nog een kous overheen. Als het dan een complete compressiekous is, gaan er twee sokken over elkaar in de schoen. Dat zit natuurlijk niet lekker, vandaar een kous zonder voet.
Het elastiekje onder de voet zorgt er voor dat de kous niet opkruipt.