woensdag 13 juli 2011

Iliotibialis frictie syndroom (hardloopknie)

Pijn aan de buitenkant van de knie, is een klacht die bij veel hardlopers voorkomt. Dit kan het Iliotibialis frictie syndroom zijn. De illiotibiale band is een lange pees die aan de buitenzijde van het bovenbeen loopt. De band loopt voorbij de knie en zit vast aan op het onderbeen midden onder de knie.
Deze pees zorgt voor een belangrijk deel voor de stabiliteit van het kniegewricht. Als u nu aan de binnenkant van door uw voeten gezakt loopt, loopt u met x-benen, en moet deze pees veel harder werken om het kniegewricht stabiel te houden. Bij veel hardlopen ontstaat dan overbelasting en pijn.

Wat te doen bij Iliotibialis frictie syndroom

Rust houden en koelen met ijs kan helpen. Maar als u een echte hardloper bent is rust natuurlijk geen optie.
U zou zeker bij een goede hardloopwinkel langs moeten gaan en daar de juiste schoenen en misschien inlegzooltjes kopen, zodat u uw voeten voortaan recht neerzet.
Een goede kniebrace als de PSB Kniebrace zorgt voor steun rondom de knie en ontlast de illiotibiale band.

zondag 3 juli 2011

Patello Femoraal Pijn Syndroom

liever niet traplopen met Patello Femoraal Pijn Syndroom

Pijn rondom de knieschijf

Bij het patello femoraal pijnsyndroom is er pijn rondom de knieschijf. Vaak wordt het niet goed sporen van de knieschijf als oorzaak van deze pijn gezien. Doordat de knieschijf niet goed op z'n plek blijft, worden de banden opgerekt en komt en een grotere druk op de buitenkant van het kniegewricht.

Dit zorgt voor pijn, verslechtering van het gewrichtskraakbeen en spierverzwakking. Door de pijn, wordt de knie ontzien, wat zorgt voor een verdere spierverzwakking. Zo wordt de pijn steeds erger.

Brace zorgt er voor dat de knieschijf in het spoor blijft

Een goede kniebrace zorgt er voor dat de knieschijf in het spoor blijft. Trainen en sporten met een goede kniebrace gaat de spierverzwakking tegen en voorkomt verergering van de pijn. Traplopen kan beter wel vermeden worden. Dan maar een keertje extra met de lift.